Heeft Cleantech de toekomst?

In  een uitzending van VPRO"s Tegenlicht van 23 april 2012 wordt aandacht besteed aan 'Cleantech', een idee van Nick Parker die in 2002 de Cleantech Group oprichtte om investeringen aan te trekken in schone technologie voor onder meer energie, vervoer, water en de textielindustrie. Volgens Parker gaat het hier om een 'sector'  die nummer 1 staat op de lijst van durfkapitaalinvesteerders en een markt die wordt gescht op 4.000 miljard dollar. Het relatief grote aandeel van het midden- en kleinbedrijf staat volgens Parker garant voor 'meer democratische innovatie'.

In de uitzending wordt vooral gekeken naar ontwikkelingen in China, waar zwaar wordt ingezet op nieuwe, schone technologieën. Een voorbeeld is Build Your Dreams, fabrikant van accu's en elektrische auto's en bussen. Ook is er aandacht voor twee opvallende Nederlandse innovaties: Dyecoo's op CO2 gebaseerde procédé voor het verven van textiel en het uitrollen van energiezuinige LED-lampen  door Lemnis Lighting, dat met z'n open source benadering probeert bij te dragen aan de 'democratische innovatie'  waar Parker het over heeft. Dyecoo is overigens een spinoff van FeyeCon, één van de partners van BioSolar Cells.

Maar er worden in de uitending ook kritische kanttekeningen geplaatst door Chandran Nair, ontwikkelingsdeskundige, oprichter van het Global Institute for Tomorrow en auteur van het boek Consumptionomics (20110, waarin hij uiteenzet hoe Azië moet omgaan met zijn economische ontwikkeling. Volgens Nair is technologie niet het universele wondermiddel, zeker niet voor de meerderheid van de wereldbevolking die niet in basisbehoeften kan voorzien. We beschikken simpleweg niet over voldoende grondstoffen om iedereen het hoge welvaartsniveau te bieden, zoals vaak in westerse landen wordt geloofd. "Niet iedereen kan alles hebben."  Daarom is het belangrijk om naast nieuwe technologieën ook te werken aan nieuwe politieke instituties.

Parker beaamt dat we naast enabling technologies een systeemverandering nodig hebben. Het gaat om een technologische, economische, politieke, culturele en filosofische revolutie.

Blogpost door Huib de Vriend, 27 april 2012

Reacties (1)

  • Er zijn nogal wat ontwikkelingen in co-cultures van algen (Nannochloropsis en Haematoccoccus) waarbij "flue gas" wordt gereinigd en er producten uitrollen die zoveel opbrengen, dat daarmee het proces kan worden bekostigd. Ik zou mij kunnen voorstellen dat een bedrijf als KH-engineering (Schiedam) daar interesse in heeft, ook i.v.m. de te verwachten energy-yield en CO2 opname. Groeten, Peter Evers, voormalig CTO Algae-Tech en expert CO2 opname door bossen. Op verzoek is mijn CV en Referentie-lijs...
    Geplaatst op donderdag, 13 december 2012 om 18:31 door Peter Evers
« Terug naar overzicht
Doorzoek de website