31 augustus 2012 - Bioart op Lowlands

Bioart op Lowlands

David Louwrier verricht als PhD student onderzoek naar de rol van biokunst in het publieke debat. Zijn onderzoek maakt onderdeel uit van het BioSolar Cells programma. Op het weekend van 17 augustus 2012 stond hij samen met Adam Zaretsky op Llowlab1 met het gloednieuwe “Errorarium” en een installatie om samen met het publiek zebravisembryo’s te injecteren met cyanobacteriën en algen. Ze presenteerden dit onder de noemer “Vissen op zonne-energie”, want ze wilden het hebben over de wens om hogere diersoorten op een directe manier gebruik te laten maken van de zon. Ze hebben in totaal met meer dan 2.000 mensen in gesproken over de (on)mogelijkheden rond wetenschap en duurzaamheid, ethiek en (bio)kunst.

De weken voor het festival

De weken in de aanloop naar Lowlands word ik steeds nerveuzer. Onder leiding van biokunstenaar en provocateur Adam Zaretsky wil ik op het Lowlands festival het publiek levende zebravisembryo’s laten injecteren met cyanobacteriën. Dat gaan we doen op Llowlab, een drijvend duurzaamheidsplatform dat dit jaar voor de derde maal op Lowlands staat. Het is een unieke kans om jonge mensen in aanraking te laten komen met biowetenschap en met hen in gesprek komen over ethiek, duurzaamheid en onze keuzes voor de toekomst.
Van te voren lijkt alles soepel te verlopen: we zouden de benodigde spullen lenen uit het lab; een weekendje in augustus kan er best wat gemist worden. Onze contactpersoon in het lab reageert echter al maanden niet meer op mails of telefoon en blijkt inmiddels al op vakantie te zijn. Om er zeker van te zijn dat we in ieder geval kunnen injecteren hebben we nu zelf maar een microinjector aangeschaft. Maar het apparaat om de naald te bedienen, de micromanipulator, hebben we niet, en ik weet uit ervaring dat het erg moeilijk is om zonder dit apparaat embryo-injecties uit te voeren. Vragend aan verschillende laboratoria krijg ik steeds te horen dat de apparatuur steeds bezet is, maar ook dat ze liever niets uit lenen, zeker wanneer het buiten het lab wordt gebruikt. Daar kan ik me in dit geval ook wel iets bij voorstellen; we gaan immers naar een stoffige festivalweide in Biddingshuizen, met bijna 60.000 hossende feestgangers om zeer controversiële experimenten uit te voeren.

Oud studiegenoten, nu werkzaam in het zebravissenlab, vragen me of ik niet bang ben, bij zo’n links, potentieel dierenactivistisch publiek. Zouden we niet gelyncht worden? Deze vraag is ook een keer gesteld tijdens een voorbereidende vergadering van Llowlab, waarbij andere projecten voornamelijk vreesden voor negatieve PR. Maar ik heb eerder met Adam samengewerkt en heb het idee dat hij mensen eerder in verwarring, uit hun balans brengt, en ze daarmee dwingt om ze zelfstandig na te laten denken. Ondertussen praten we over wetenschap. Niet als absolute waarheid, maar als een poging van de mensheid om de wereld om ons heen te begrijpen, vergelijkbaar met de rol van kunst. Ik denk niet dat we agressief benaderd zullen worden op Lowlands, maar als het wel gebeurt dan kan daar ook  een positieve kant aan zitten: meer media aandacht en daarmee een impuls voor het publieke debat.

Op naar Lowlands

We besluiten uiteindelijk om zonder de micromanipulator te vertrekken, er zit niets anders op. Na een test met het injecteren van een vlieg die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats blijkt te zijn geland, merken we dat het handmatig micro-injecteren misschien wel moeilijk is, maar toch goed te doen.
Adam heeft ook een interactieve groeikamer laten bouwen, het zogenaamde “Errorarium”. Dit is een omgebouwde speelkast uit de jaren 80, die je heel af en toe nog wel eens in een café ziet. Op de plaats waar het scherm zit is er nu een soort aquarium, waar de te observeren organismen in geplaatst kunnen worden. Het bedieningspaneel bestaat uit vele draaiknopjes, die er erg uitnodigend uit zien. Draaiend aan de knopjes kan geluid en LED-licht gemanipuleerd worden. Dit werk is een reactie op hoe wetenschappers in hun reductionistische zoektocht naar kennis ook onbedoelde variabelen veranderen. In het “Errorarium” worden zoveel variabelen veranderd dat de experimenten op geen enkele manier reproduceerbaar zijn. Adam heeft besloten om naast de geïnjecteerde zebravisembryos ook grotere organismen te plaatsen omdat de embryo’s nauwelijks zichtbaar zijn. Hij kiest voor om 15 Malagassische sissende reuzenkakkerlakken.

Het “Errorarium” is in Berlijn in elkaar gezet en direct verscheept naar Lowlands. Als we donderdagmiddag aankomen voor de opbouw, kunnen we het voor het eerst zien en uitproberen. Bij de opbouw zetten we eerst het “Errorarium” in elkaar. Dit blijkt moeilijker dan gedacht maar na een kwartier bellen met Berlijn, waar de bouwer woont, klinken al gauw de eerste rauwe elektronische klanken over het eiland. De reacties van de bouwers van de andere stands verschillen: Er zijn veel kwade blikken wegens “het verschrikkelijke nare geluid”, maar uiteindelijk willen de meesten ook wel eens aan de knoppen zitten.

Eindelijk van start

Vrijdag aan het begin van de middag is de opening van Lowlands, en daarmee ook van Llowlab. Er wordt afgeteld en even later zien we een groep mensen aankomen die qua omvang het meest doet denken aan troep wildebeesten op de savanne. De eerste feestgangers komen ook al snel op ons eiland. Doordat we direct rechts van de ingang geplaatst zijn kan niemand ons missen. De aantrekkingskracht van het “Errorarium” mist zijn doel niet. Ook het grote plasmascherm, waar de live microscopische beelden van de zebravisembryo’s te zien zijn, trekt vanaf het begin veel bekijks en het duurt niet lang of de eerste vrijwilliger staat met een microinjectie naald in een embryo te peuren. Het publiek is zo gretig om te injecteren dat het me moeite kostte om ze eerst het achtergrondidee uit te leggen.


“Ik vind het zielig maar wil het wel eens proberen”


Wanneer ze horen dat er onderzoek gedaan wordt naar fotosynthese bij hogere diersoorten, fantaseren de mensen al snel over groene mensen en “hun” visje dat de wereld zal gaan redden. Na nuancering van dit beeld komt de vraag in hoeverre we de wereld om ons heen kunnen of mogen veranderen om onze levensstijl te behouden. Hier zijn de meningen sterk verdeeld: de meerderheid van het publiek vindt dat we zeer ver mogen gaan voor het “hogere wetenschappelijke doel”. Hoe ver hangt af van het doel waar naar gestreefd wordt. Een minder grote groep voelt zich niet helemaal goed bij het idee dat er hier leven beëindigd wordt zonder dat daar iets duidelijks tegenover staat, maar heeft desondanks geen probleem met het zelf injecteren. Sterker nog, de meesten zien deze mogelijkheid als hun enige kans om zelf eens een zebravisembryo te injecteren en verheugt zich al op de gesprekken die ze hierover na het weekend met (waarschijnlijk verbaasde) thuisblijvers zullen hebben. Dit roept de vraag op in hoeverre de nieuwsgierigheid en de zin in “iets nieuws” het van de persoonlijke ethische grenzen wint. Mogelijk wordt de verantwoordelijkheid van het “spelen met leven” afgeschoven in deze hedonistische festivalomgeving. Mensen kunnen het idee hebben dat als iets mag, het ook wel ethisch geoorloofd moet zijn.


"Starts out like fun and games, but if you can’t predict the consequences (to the fullest extent) what and how will you know what you’ll be doing to any type of organism?”


De rol van biokunstenaar Adam Zaretsky komt duidelijk naar voren: Hij betrekt de mensen op een speelse en uitnodigende wijze. In zijn enthousiasme weet hij telkens opnieuw het publiek zelf te laten nadenken. En hen te laten beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden.

Er is een groot verschil tussen ons project en de andere projecten. Een bezoeker vertelt hoe hij bij de andere stands op Llowlab steeds een duidelijk boodschap kreeg over een bepaald product of toepassing zonder enige ruimte voor nuancering of kritiek. Bij ons project heeft hij voor het eerst het idee dat hij wordt uitgenodigd om zelf na te denken. Voordat de injecties worden uitgevoerd wordt de mensen steeds gevraagd wat ze denken dat het effect zal zijn, of ze een probleem hebben om leven te gebruiken in de naam van kunst dan wel voor de wetenschap.

Naast de ethische discussies praten we ook met het publiek over BioSolar Cells. Voornamelijk over de uitdagingen die de wereld tegemoet ziet komen en de veelbelovende rol van fotosynthese hierin. We maken duidelijk dat het onderzoek binnen BioSolar Cells is gericht op planten, algen, cyanobacteriën en kunstmatige bladeren, niet op vissen. Vrijwel niemand heeft nog van BioSolar Cells gehoord, maar men is positief over de mogelijkheden die het onderzoek op fotosynthese bieden.

Terugblik


“ Fantastisch project. It makes you think about the World around you.”


De uiteindelijke impact is moeilijk te meten, maar aan de hand van ons gastenboek is wel duidelijk dat we veel los hebben gemaakt bij het publiek. Er zo’n 200 embryo’s geïnjecteerd, verdeeld over 3 dagen. Bij iedere injectie stond er een groepje van 3 tot 15 mensen te kijken en mee te discussiëren. Volgens de laatste schattingen zijn er 20.000 mensen op het Llowlab eiland geweest. Het lijkt me dus veilig om te concluderen dat we minstens 2.000 mensen hebben kunnen bereiken. Uit gesprekken met deze mensen en hun reacties in het gastenboek blijkt dat ze in ieder geval zijn gaan nadenken over wetenschap. Sommigen laten zelfs blijken spijt te hebben dat ze biologie hebben laten vallen op school....


1 Llowlab is  opgezet door Jan-Douwe Kroeske om wetenschap dichter bij het publiek te brengen. 20 verschillende partners dragen hun eigen boodschap uit op een kunstmatig eiland liggend in het meertje voor de Alpha tent op Lowlands.

 

Reacties (7)

 • Snel geld nodig, maar kunt u nergens terecht?
  Wij helpen u verder. Wij lenen u geld zonder zeuren. Iedereen verdiend een 2e kans op een goed leven en heeft recht op een lening.
  Geen lastige vragen, geen krediet toetsing, maar geld voor u.
  Neem snel contact met ons op en u hoort van ons.
  Laat deze kans op een nieuw begin niet schieten.
  contact met mij op nicolashelp279@outlook.com
  Geplaatst op zondag, 27 november 2016 om 00:45 door Obrist Nicolas
 • Met spoed geld nodig, maar kunt u nergens terecht door een BKR registratie?

  Bij ons geen enkel probleem. Wij lenen iedereen geld, omdat wij van mening zijn dat ieder persoon recht heeft op een nieuwe kans en uit de problemen te komen.

  U bepaalt het bedrag, de looptijd en wij stellen geen vervelende vragen.

  Ziet u het niet meer zitten en weet u niet meer wat u moet doen? Wacht dan niet langer en grijp deze kans met beide handen aan. Wij helpen u echt verder. Gegarandeerd
  contact met mij...
  Geplaatst op zondag, 27 november 2016 om 00:51 door Senecaut Peter | Website
 • Met spoed geld nodig, maar kunt u nergens terecht door een BKR registratie?

  Bij ons geen enkel probleem. Wij lenen iedereen geld, omdat wij van mening zijn dat ieder persoon recht heeft op een nieuwe kans en uit de problemen te komen.

  U bepaalt het bedrag, de looptijd en wij stellen geen vervelende vragen.

  Ziet u het niet meer zitten en weet u niet meer wat u moet doen? Wacht dan niet langer en grijp deze kans met beide handen aan. Wij helpen u echt verder. Gegarandeerd
  contact met mij...
  Geplaatst op maandag, 12 december 2016 om 01:14 door Senecaut Peter | Website
 • Met spoed geld nodig, maar kunt u nergens terecht door een BKR registratie?

  Bij ons geen enkel probleem. Wij lenen iedereen geld, omdat wij van mening zijn dat ieder persoon recht heeft op een nieuwe kans en uit de problemen te komen.

  U bepaalt het bedrag, de looptijd en wij stellen geen vervelende vragen.

  Ziet u het niet meer zitten en weet u niet meer wat u moet doen? Wacht dan niet langer en grijp deze kans met beide handen aan. Wij helpen u echt verder. Gegarandeerd
  contact met mij...
  Geplaatst op donderdag, 25 januari 2018 om 06:33 door Senecaut Peter | Website
 • CAPITAL CITY: Ons bedrijf exploiteert een interactief netwerk dat momenteel op meer dan 47 miljoen online leningaanvragers staat. Laat me weten wat uw vereiste is om een lening aan te vragen, met een rentepercentage van 2%. Dus ik kan u dienovereenkomstig een oplossing bieden.
        
  Mobiel: +1 951-366-0152
  E-mail: capitalcityloan@live.com
  whatsapp: +1 862-621-9274
           
  Beste wensen,
  Andrew
  Geplaatst op vrijdag, 6 april 2018 om 01:14 door CAPITAL CITY
 • Heeft u financiële hulp nodig voor persoonlijke of zakelijke doeleinden? We hebben momenteel een aantal voorschotten voor leningen voor kleine bedrijven, commerciële leningen, bouwleningen, onroerendgoedfinanciering, autoleningen, persoonlijke leningen, hypothecair krediet, HUD-lening, FHA-leningen, VA-leningen, autotitellening enz. Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail voor meer informatie gedetailleerde informatie.

  Hartelijke groeten ...
  Kellie Wilson
  Oceanic financieringsm...
  Geplaatst op vrijdag, 15 juni 2018 om 09:27 door oceanicfinance
 • HUD-lening, FHA-leningen, VA-leningen, autotitellening enz. Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail voor meer informatie gedetailleerde informatie.

  Hartelijke groeten ...
  Kellie Wilson
  Oceanic financieringsmaatschappij
  E-mail: Oceanicfinance113@gmail.com
  Website: Oceanicfinancialhome.wordpress.com
  Beheer.
  Copyright (c) 2018 alle rechten voorbehouden
  Geplaatst op vrijdag, 15 juni 2018 om 09:28 door oceanicfinance
« Terug naar overzicht
Doorzoek de website