Hulp bij profielwerkstukken

Wil je een profielwerkstuk maken over het opwekken van groene energie? Een aantal universiteiten die bij BioSolar Cells zijn aangesloten, geven hier handige informatie over. Op deze pagina vind je de belangrijkste links op een rijtje.

Wageningen UR
De Wageningen Universiteit biedt ondersteuning voor werkstukken over alternatieve energie, de voedselproductie in 2050klimaatverandering en het terugdringen van CO2 emissies. Ook biedt deze universiteit een aantal experimenten die je op school kunt uitvoeren.
Onder de titel "De algenieurs"  hebben Wageningse algenonderzoekers in 2011 meegedongen naar de Academische jaarprijs. Ondanks dat ze niet gewonnen hebben, kunnen middelbare scholieren nog altijd op steun van de algenieurs rekenen.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen door een email te sturen naar algen-profielwerkstuk@wur.nl

In het filmpje hieronder legt Packo Lamers welk algenonderzoek hij en z'n collega's verrichten 

Rijks Universiteit Groningen
Het Bètasteunpunt van de Rijks Universiteit Groningen biedt ondersteuning bij het uitvoeren van profielwerkstukken over CO2. Binnen het SchoolCO2web meet een netwerk van scholen ook het CO2 gehalte in de lucht. Onderzoek hoe je de meters zo kunt afstellen dat je zo nauwkeurig mogelijke metingen krijgt. Of gebruik deze metingen om zelf een simpel model te maken die de dynamiek van het CO2 gehalte in de lucht beschrijft. Probeer verder de verschillen in koolstofkringloop tussen verschillende gebieden zo goed mogelijk in kaart te brengen. 

TU Delft
Het ScholierenLAB van de TU Delft is een website waar je terecht kunt voor hulp bij het schrijven van je profielwerkstuk of praktische opdracht met een technisch onderwerp. Daarnaast biedt de website van het Delft Energy Initiative toegangtot tot informastier over alle energie-onderzoek. Hier vind je ook een filmpje over de 'biobased economy', waarin fossiele grondstoffen als olie worden vervangen door biomassa.

Universiteit Leiden
De Universiteit Leiden heeft een proefielwerkstuk steunpunt waar je onder andere informatie kunt vinden over profielwerstukken op het gebied van natuurkunde en biologie. Op de webpagina over natuurkunde vind je informatie over alternatieve energie. Op de webpagina over biologie kun je niet alleen antwoord vinden op veel gestelde vragen, je kunt ook zelf vragen stellen aan Leidse biologiestudenten.
 

Vrije Universiteit
De Vrije Universiteit organiseert op 9 maart 2012 een masterclass duurame energie voor scholieren uit 5 en 6 VWO en -in samenwerking met het Parool- een Junior Prof werkstukwedstrijd
 

 

Universiteit van Amsterdam
Als je een goed idee hebt voor een profielwerkstuk helpt de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam je bij het uitvoeren ervan. Het is mogelijk om gebruik te maken van de laboratoria en de expertise die daar aanwezig zijn. Daartoe moet je wel eerst een aanvraagformulier downloaden waarin je de opzet van het experiment beschrijft. Het wordt dan gelezen, en als blijkt dat je er goed over hebt nagedacht wordt je geholpen bij het vinden van de juiste middelen en de juiste mensen.

Doorzoek de website