Cleantech industrie creëert werkgelegenheid

Volgens een jaaroverzicht van Environmental Entrepreneurs (E2) zijn er in 2013 in de Verenigde Staten 78.600 arbeidsplaatsen gecreëerd door investeringen in 260 projecten in de zogeheten 'cleantech' sector. Het merendeel daarvan, 21.600 arbeidsplaatsen, kwam voor rekening van zonne-energie opwekking. De cijfers zijn gebaseerd op personeelsadvertenties die door E2 zijn bijgehouden. In de afgelopen twee jaar zouden er meer dan 186.500 arbeidsplaatsen zijn gecreëerd. Een voorbeeld is SolarCity, een bedrijf dat over het hele land zonnepanelen installeert, zowel bij particulieren als op publieke gebouwen (scholen, sportfaciliteiten) en bedrijven. In 2012 passeerde SolarCity de grens van 1 miljard dollar aan investeringen.

In een rapport van Roland Berger Strategy Consultants voor het Wereld Natuur Fonds wordt China aangewezen als top cleantech investeerder met een jaaromzet van 57 miljard Euro in 2011. Europa en de Verenigde Staten volgen. Binnen Europa zijn Denemarken en Duitsland koplopers, Nederland heeft een forse achterstand.

Toepassingen op het gebied van BioSolar Cells heeft de potentie om in de toekomst een bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid in de cleantech sector, zowel in de R&D als in de maakindustrie.

 

Doorzoek de website