Hoe ver mogen we gaan met ingrijpen?

Het ingrijpen in het DNA van levende wezens en fundamentele processen als fotosynthese kan ethische vragen oproepen. Naast vragen uit de zogeheten 'beginselethiek' als: "Hoe ver mogen we daar mee gaan?" betreft het ook vragen uit de 'deugdenethiek', die zich richten op de gevolgen van de ingrepen. 

Solarpowered Fish

Leidse wetenschappers en studenten werken aan een groene vis die, als een plant, zijn energie uit de zon haalt. Om de discussie over de ethische vragen die dat oproept aan te zwengelen organiseerden studenten van de Universiteit Leiden op 12 juni 2010 een evenement in het kader van het concours wetenschap en wereld.
Hoogleraar chemie Huub de Groot had de leiding over het project achter de meest opvallende en controversiële presentatie. Zijn team bouwt een ‘nieuw dier’ door het dna te manipuleren. Zijn studenten bouwen blauwalgen of bladgroenkorrels van planten genetisch in bij zebravissen, zodat ze veel minder voedsel nodig hebben. De vissen zijn groen en smaken naar planten.

 

Vanwege de dierproevenwet bestaat de zonnecelvis nu alleen nog in embryovorm. Een ethische commissie moet eerst toestemming geven voor de ‘bouw’ van een volwassen dier. De ethici wegen het eventuele ongemak bij het dier af tegen het wetenschappelijk nut.

Doorzoek de website