Geopolitiek: verminderde afhankelijkheid

De Europese energievoorziening is voor meer dan de helft afhankelijk van de import van energiebronnen. Ongeveer 35% van de olie en 25% van het gas dat in de EU wordt verbruikt is afkomstig uit Rusland. In 2014, rond de crisis in de Oekraïne, is duidelijk geworden wat de geopolitieke gevolgen zijn van de afhankelijkheid van onze energievoorziening van politiek instabiele regio's. Hoe verminderen we die afhankelijkheid?

"De strategie om de ‘gasrotonde’ van Europa te worden heeft Nederland sterk afhankelijk gemaakt van Rusland. Gaat het kabinet zo door, of is de vliegramp in de Oekraïne een wake up call?" Op die vraag proberen Vrij Nederland redacteuren Harm Ede Botje en Thijs Broer in 'Voorbij de gasdroom: onze ongezonde relatie met Rusland' (Vrij Nederland, 27 juli 2014) een antwoord te vinden.

Bijna 25% van het gas dat in de EU wordt verbruikt is afkomstig uit Rusland. Met de directe afhankelijkheid van Nederland valt het volgens de NRC wel mee. Omdat we altijd nog beschikken oer een grote eigen gasvoorraad en we een flink deel uit Noorwegen halen (22%) wordt slechts 2,3% van het gas uit Rusland ingevoerd. De landen die het dichtst bij Rusland liggen zijn het meest afhankelijk van Russisch gas.

Als Moskou op dit moment de gaskraan dichtdraait, dan zou West Europa massaal Noors en Nederlands gas die kant op moeten sturen om de Baltische staten (100% afhankelijk van Russisch gas) en andere landen in Midden- en Oost Europa de winter door te helpen (NRC, 29 juli 2014, pagina 7: Ook zonder sancties lijdt Rusland al).

Onze Nederlandse gasvoorraad neemt echter af. NAM en TNO schatten dat er nog 50 jaar aardgas geproduceerd kan worden. Hiervoor moeten dan wel nieuwe velden wel worden opgespoord en nieuwe technologie worden benut om resterend gas uit bestaande velden te blijven winnen. Ondertussen zullen we volop aan de slag moeten met de ontwikkeling van technologie voor het benutten van duurzame energiebronnen. Want is het dan voor Nederland misschien nog niet zo dringend, andere Europese landen zullen liever vandaag dan morgen over alternatieven beschikken.

Lees ook: 'We zijn nog even afhankelijk van 'onbetrouwbare' landen als in 1973' in de Volkskrant van 24 augustus 2014.

Doorzoek de website