Kun je energie in de duisternis opwekken?

De 11-jarige Mattijs Hensen uit Helmond vroeg zich af of je ook energie in de duisternis op kan wekken. Hij kwam tot die vraag nadat zijn ouders zonnepanelen hadden geïnstalleerd. Maar zonder zon heb je daar natuurlijk niks aan. Zonder dat hij het wist, bedacht Mattijs ineens een heel wetenschappelijke vraag.

Op 28 september 2015 kreeg de leerling van de Openbare Basisschool Brandevoort in Helmond van Huub de Groot een antwoord op zijn slimme vraag. Dat gebeurde tijdens een zogenoemd huiskamercollege, waarbij ook onderwijsminister Jet Bussemaker aanschoof.

 

Onderwijs

Binnen het BioSolar Cells consortium zijn diverse onderwijsmodules ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs, BSc en MSc opleidingen en postdoc onderwijs. Deze modules behandelen zowel de wetenschap en technologie op het gebied van fotosynthese en energie-opwekking als aspecten van innovatie en beleid op het gebied van duurzame energievoorziening. Met deze modules kunnen leerlingen en studenten de kennis en vaardigheden die ze opdoen direct toepassen om hun actuele problemen op te lossen. Zo helpen ze hen om hun praktische, wiskundige en analytische vaardigheden te ontwikkelen.

Op de pagina met 'onderwijs nieuws' is divers aanbod van overige onderwijsmodules te vinden.

Voortgezet onderwijs (vo)

De meeste planten zetten maar een klein deel van de energie uit het opgevangen zonlicht om in  koolwaterstoffen (<1%). Waar blijft de rest van die energie dan? Wat is een brandstofcel, en wat kan ik er mee doen? Wat moet er gebeuren om ons in de toekomst van duurzame energie te voorzien? Deze en andere vragen komen aan bod in de onderwijsmodules die door BioSolar Cells zijn ontwikkeld. Deze modules passen binnen de NLT, scheikunde, natuurkunde en biologie curricula van het voortgezet onderwijs op havo- en vwo-niveau.

Lees meer over het BioSolar Cells aanbod >>

BSC en MSc onderwijs

Informatie over het aanbod voor BSc en MSc onderwijs is alleen in het engels beschikbaar. Klik hier voor de engelstalige pagina.

 

 

Postgraduate onderwijs (PhD)

Informatie over het aanbod postdoc onderwijs is alleen in het engels beschikbaar. Klik hier voor de engelstalige pagina.

 

 

Doorzoek de website