Maximizing crop photosynthesis by optimizing growth conditions

In kassen die glas hebben dat het zonlicht verstrooit groeien potplanten sneller. Hierdoor kunnen jaarlijks ongeveer 25% meer potplanten worden geteeld dan in gewone kassen die helder glas hebben. Die potplanten kunnen dan ook nog eens 25% groter zijn. Dat blijkt uit Wagenings onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van de programma's BioSolar Cells en Kas als energiebron, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw.

Zonder licht kunnen planten niet overleven, maar hard zonlicht is voor bijvoorbeeld potplanten ook niet goed. Kwekers krijten hun kassen daarom wit. Of ze maken gebruik van beweegbare schermen. Er is ook al langere tijd glas dat er voor zorgt dat het harde, directe zonlicht diffuus wordt, maar dat had als nadeel dat het veel licht wegnam.

In een praktijkproef met Anthuriums (Aronskelken) werden kassen met diffuus glas of een diffuus scherm, vergeleken met een gewone kas waarin dankzij beweegbare schermen de zon kon worden buiten gehouden. In sommige kassen met diffuus licht werd veel meer licht dan gebruikelijk toegelaten
In de kassen met het diffuus licht waar het meeste licht werd toegelaten, hadden de Anthuriumplanten slechts 16 weken in plaats van de gebruikelijke 22 weken nodig om uit te groeien tot planten die geschikt zijn voor de verkoop. De planten bleken in die kortere periode ook nog eens vijfentwintig procent groter te worden en van zeer goede kwaliteit te zijn. Daardoor zouden de planten een hogere financiële opbrengst kunnen leveren. 

In het onderzoek is samengewerkt met de firma Ludig Svensson, fabrikant van schermdoek, en Guardian, een glasfabrikant.

Doorzoek de website